Zwangerschap, bevalling en kraambed

Als er een zwangerschapswens bestaat, is het goed om je hier op voor te bereiden. Zorg ik goed voor mijn lichaam? Voor het begin van de zwangerschap moet er al begonnen worden met het slikken van foliumzuur om de kans op een open ruggetje bij de baby te verkleinen. De dosering is 400mcg tot 500mcg per dag.  Het is ook verstandig al voor de bevruchting te stoppen met het gebruik van alcohol. Ook roken is niet goed voor de baby. De eerste weken van de zwangerschap zijn kwetsbare weken. De verloskundigen hebben meestal een spreekuur voor aanstaande zwangeren om te adviseren hoe je je kunt voorbereiden op deze periode. Maar als een zwangerschap uitblijft kan klassieke homeopathie helpen om de hormonale balans te herstellen. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Hierdoor neemt de kans op een zwangerschap toe. Ook als het niet lukt om te stoppen met roken of alcoholgebruik biedt homeopathie ondersteuning. Omdat ik ook voedingsadviezen geef, kan er gekeken worden hoe de voeding te optimaliseren is. Dit geldt ook als er een dieet gevolgd moet worden of als er allergieŽn of intoleranties zijn.

De zwangerschap is een periode van grote lichamelijke en emotionele verandering. Het lichaam van de vrouw moet wennen aan de hormonale veranderingen, waardoor er veel ongemakken kunnen ontstaan. Soms kan de zwangere zich zelfs echt ziek voelen.
Misselijkheid met of zonder overgeven, maagzuur, hoge bloeddruk, blaasklachten, slecht slapen, je zorgen maken over het kindje of de grote verantwoordelijkheid na de geboorte, het kan de vreugde over de zwangerschap flink overschaduwen. Klassieke homeopathie kan bij al deze klachten een ondersteuning bieden.

Als de zwangerschap niet helemaal gepland is, zijn er weer heel andere vragen. Hierbij kan het prettig zijn om in een consult de eigen gedachten hierover helder te krijgen.

De bevalling is een intense gebeurtenis. De baarmoeder moet zich gaan ontsluiten om het kindje de ruimte voor de geboorte te geven.
De weeŽn kunnen heel verschillend ervaren worden en de tijdsduur van de ontsluiting en kracht en effectiviteit van de weeŽn ook. Als de bevalling op zich laat wachten of als deze niet vordert kan klassieke homeopathie helpen om het natuurlijke baringsproces te optimaliseren. En na de bevalling kun je eindelijk je kindje voor het eerst vasthouden en kennismaken met elkaar.

Tijdens het kraambed begint het herstel van de baarmoeder. Daarom vloeit de vrouw een aantal weken na de bevalling en moet er extra op de hygiŽne gelet worden. De borstvoeding moet op gang komen. Ook al is dit een natuurlijk proces, het gaat niet altijd vanzelf.
Een lactatiekundige kan helpen bij borstvoedingsvragen. Maar als het kindje niet wil drinken,of de moedermelk niet op goed op gang komt of juist veel te veel is, kan klassieke homeopathie de natuurlijke situatie helpen herstellen.

De baby  moet na de geboorte wennen aan het leven buiten de baarmoeder. De spijsvertering moet op gang komen en dat kan met krampjes gepaard gaan. Ook krijgt het kindje veel meer prikkels te verwerken. Er moet een dag- en nachtritme en een slaappatroon ontwikkeld worden. Ook het opgepakt en vastgehouden worden is heel anders voor het kindje. Voor de jonge ouders is het ook wennen om voor de pasgeborene te zorgen. Het is dus goed om voor voldoende rust te zorgen. Mochten er vragen of problemen zijn of komen dan kan er met klassieke homeopathie heel veel opgelost worden.

 

De middelen die we in de klassieke homeopathie gebruiken zijn veilig voor moeder en kind en geven geen bijwerkingen. Middelen die in de zwangerschap worden genomen komen ook het kindje ten goede. Moeder en kind vormen tenslotte een eenheid in de zwangerschap. Dit geldt zowel voor de emotionele als de lichamelijke omstandigheden.